Säker webbsajt = Bättre ranking

Därför är https viktigt

Säkerhet är en högt rankad prioritet för sökmotorer för att göra internet säkrare. En del av jobbet är att rangordna webbsajter efter hur säkra de är. På det sättet hjälper de till att leverera trafik i första hand till säkra sajter. 

Vad är då en säker webbsajt? 
En säker anslutning över internet garanteras av https-protokollet som ser till att webbtrafik över http, dvs till och från webbsajter, sker genom en krypterad kanal. Detta visualiseras av att "https" skrivs framför domännamnet som på bilden bredvid. I webbläsaren syns ofta ett grönt hänglås som visar att informationen mellan webbserver och användarens webbläsare är krypterad och säker.

En säker webbsajt får man genom att köpa ett TLS-certifikat (även kallat SSL-certifikat) och installera den på webbservern. Detta kan vara knepigt då det i samband med detta även krävs korrekta ompekningar till https. Dåliga ompekningar resulterar ofta i rankingen för webbsajten sjunker i sökmotorerna. Detta beror på att sökmotorerna ser http://www.exempel.se och https://www.exempel.se som två olika sajter. Man måste därför berätta för sökmotorerna att all samlad länkkraft från den gamla sajten ska överföras till den nya sajten.